portretfoto met visagie door katinka jarabik

De D van DNF-Style

portretfoto met visagie door katinka jarabik

De D van DNF-Style

Voor deze blog wil ik de D van DNF-Style in het zonnetje zetten.
Begonnen als retoucheerster en planster voor DNF-Style nam Danielle al snel ook de Facebook marketing onder haar hoede. Geen betere plek dan op haar bureau, zo bleek. Ik weet niet hoeveel seminairs van marketing collega’s ze al heeft gevolgd maar ik prijs haar daarom. Iedere keer weer weet ze de daar verkregen tips succesvol te gebruiken. Met een dusdanig resultaat dat ze hier ook al anderen mee vooruit heeft weten te helpen. Of het nu het verkopen van een woning of het opzetten van een Facebook bedrijfs pagina is. Het zou me niets verbazen als er over een tijdje een 2de tak DNF-Style aan toegevoegd wordt. Facebook marketing coach.

Wellicht zelfs eerder dan mijn eigen plan waar ik al jaren mee worstel, het gaan coachen van mensen wiens leven in de knoop zit. Samen uitzoeken waar de valkuilen liggen en inzicht creeren in zichzelf. Met als doel de eigenwaarde terugvinden en verder kunnen met een reeel inzicht in jezelf.
Voor je het weet is het DNF-Style Group.

Maar weer genoeg over mij. Er is verdorie nogal wat voor nodig om, net als Danielle de facebook marketing campagnes uit te zoeken, vinden en bedenken. Om vervolgens weken te besteden aan het verfijnen en uittesten van methodes om de campagnes te laten groeien. Zelfs relaxend op de bank na een dag werk zit Danielle onze campagnes te monitoren. Regelmatig loopt ze naar haar computer om zaken bij te stellen. En dan nog met plezier ook he? Ik zou het niet kunnen maar ik besef wel heel goed dat ze er daarmee voor zorgt dat we na 8 jaar nog steeds draaien.

8 jaar in een tijd waarin het de zelfstandig ondernemer alleen maar moeilijker wordt gemaakt. De verborgen werkeloosheid die geen enkele politicus meetelt. 8 jaar in een markt die al voor de crisis overvloeide van talent en keukenfotografen die hun kans waagden op de vrije markt. Door onze keuzes in het soort fotoshoots dat we doen en de markt die we daarmee aanspreken lukt het al 8 jaar overeind te blijven in een periode waarin we veel collega’s hebben zien komen en vooral ook gaan. Een hoeveelheid concurrentie waarin enkel de beste en de slimsten overeind weten te blijven. Dit dankzij een visie waarmee het ons ook al 8 jaar lukt om onze prijzen stabiel te houden in plaats van te verhogen. Waarin de laatste jaren de facebook groepen waarin fotografen en modellen zich aanbieden een wildgroei kennen. 8 jaar waarin zelfs een bruiloft voor een appel en een ei gedaan wordt.

Of dat na de crisis gaat veranderen? Deels wel, deels niet denk ik. De wildgroei ontstond heel bewust, in alle beroepen. Er vielen en vallen namelijk heel veel ontslagen en van die ontslagen werknemers heeft een groot deel voldoende kennis van het werk om voor zichzelf te beginnen. Een andere deel beoefend een hobby. En wat doe je dan als je ontslag krijgt? Je zoekt nieuw werk in je branche. Maar goed daar vallen nu net de ontslagen, dus werk zoeken in je eigen branche is vaak een gevecht tegen de tijd. Dus waarom niet de vrije markt proberen? Heel begrijpelijk want ik was er een van. Niet geheel te vergelijken want ik was al 4 jaar bezig de fotografie om te zetten in inkomen. Ik zou echter nooit mijn vaste inkomen los hebben gelaten als ik niet mede slachtoffer werd van de crisis waarin mijn baas mij niet meer kon aanhouden. Dat maakte mijn ontslag tot een keerpunt en nam ik de kans om voor mezelf te gaan met 2 handen aan. Lastig als je nooit ondernemer bent geweest, want geloof me, je vak beheersen is slechts 50% van het werk en slechts 25% van alle andere kennis die je je eigen dient te maken. Meestal door ervaring. En voor ervaring is tijd nodig. Hierdoor vallen de meeste ondernemers in spe dan ook snel weer om.

Ook voor ons was dat moeilijk. Zoeken naar klanten, investeren in jezelf en je werk. Opdrachten binnenhalen, de markt op, soms van industrieterrein naar industrieterrein. En langzaam, heel langzaam groeien.
Maar goed het gaat alweer over mezelf 😉

Een nieuwe ommekeer ontstond toen de crisis ook Danielle inhaalde en ook zij zonder werk kwam te zitten. Maar nu in een periode waarin hulp vanuit sociale bronnen vrijwel was opgedroogd en werkwinkels vooral bezig waren met water uit een put scheppen die zich sneller vulde met werkzoekende dan dat ie leger werd. De keuze was binnen 2 maanden gemaakt. Danielle werd vast onderdeel van DNF-Style. Het retouche-werk en afspraken beheer deed ze al en met meer tijd voor dit werk, konden we ook meer opdrachten aannemen.

Ook begon Danielle met eigen opdrachten en de volop geprezen buitenreportages waren een feit. Maar toen Danielle haar resterende tijd begon te besteden aan het uitzoeken hoe campagnes werkten kwam een en ander in een stroomversnelling. Ze zocht uit hoe je zo snel en efficiënt mogelijk campagnes voert, met name op facebook. Ze is er nu, denk ik, een jaartje of 2 mee bezig waarvan dit jaar zeer intensief. Seminars volgen, andere campagnes analyseren en elk stukje kennis toepassen op onze eigen facebook groepen. En het resultaat is er. Waren we eerst nog bijna volledig afhankelijk van aanbieders van cadeaubonnen? Is het Danielle gelukt om die afhankelijkheid te verkleinen en een steeds groter deel in eigen hand te nemen. Ademruimte noemen ze dat. Ben maar eens afhankelijk van een opdrogende bron. Droogt de bron op, dan is het in 95% van de gevallen, einde verhaal. Maar dankzij Danielle is de angst daarvoor een stuk kleiner geworden.

Met recht de D in DNF-Style.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.