logo van dnf-style

Denk voor jezelf

dnf-style,fotograaf,fotografie,limburg,geleen

Denk voor jezelf.

22 september 2015 Frenk Kaufmann

Mijn visie op de afschuwelijke reacties aangaande vluchtelingen.
Stel er komen maar liefst 100.000 vluchtelingen naar Nederland. Veel he? Damn hoe kunnen we dat ooit verwerken. Al die mensen met trauma’s. Al die mannen die enkel vrouwen in Boerka’s gewend zijn (kijk eens naar de beelden? Hoeveel Boerka’s heb je gezien?) Al die mensen met een ander geloof. Een geloof dat door een andere groep strijders wordt gebruikt om slachterijen aan te richten onder diezelfde mannen, vrouwen en kinderen.
Wat als die slachters ook mee naar binnen komen en hier een bloedbad aanrichten. Dan zullen deze reageren met een: “Zie je wel.” Net als alle zie-je-wel die je krijgt op filmpjes die bewijzen moeten, hoe gevaarlijk deze mensen wel niet zijn. Filmpjes die voor 99% uit hun verband getrokken worden omdat ze enkel een gevolg laten zien en nooit de oorzaak. Zou jij niet kwaad worden als je vlucht voor je leven en ze je vervolgens 2 uur in de regen laten staan onder dreiging van een politie en militair cordon. Zou jij dan niet zoiets hebben van: fuck off met je broodje, geef me een schuilplek om mijn kind niet alsnog te laten sterven aan onderkoeling, laat me alsjeblieft door want ik heb jou toch niks misdaan? Ik vlucht voor mijn leven en direct over de grens wordt me dat leven al ontzegt. Ja natuurlijk zou je ook boos worden.

Denk zelf!

Dit is slechts een van de vele vooroordelen en conclusies die mensen trekken die liever niet verder kijken dan hun neus lang is. Die pas wakker worden als ze in dezelfde situatie zouden zitten. Maar dat is een ander verhaal zeker?

Ok ik dwaal af, stel er komen maar liefst 100.000 vluchtelingen naar Nederland. Er wonen 16.8 miljoen mensen in Nederland. dat betekent nog geen 0.6%. Hoe gegrond zijn dan de angstkreten die je hoort dat wij ONZE cultuur zouden verliezen, ONZE banen, ONZE zorg? Er verandert niets aan ONZE cultuur, banen of zorg omdat 0.6% nauwelijks een impact genoemd mag worden. En al helemaal niet in een rijk land als Nederland. En zijn de vluchtelingen het schuld dat er minder geld in zorg wordt gestoken? Dat de kloof tussen arm en rijk alleen maar vergroot wordt? En zou 0.6% dat nog erger maken? De enige minderheid die invloed kan uitoefenen in de wereld is de minderheid met geld. Het vermogen van de rijkste 1% van de wereldbevolking overstijgt in 2016 dat van de overige 99%. Dat zijn de mensen die bepalen wat er in de wereld gebeurd. Dat onze sociale voorzieningen worden uitgekleed onder het mooie woord participatie samenleving en dat de kloof tussen arm en rijk enkel groter wordt is niet de schuld van de vluchteling, noch zal de vluchteling daarin verandering brengen.

Men wijst de verkeerde kant op…

En ja dat is makkelijk. Makkelijker dan jarenlang blaten naar een regering die ons verder uitkleed en waar niets veranderd en het enkel erger wordt. Een regering die we zelf aan een meerderheid hebben geholpen. Misschien niet jij persoonlijk, maar meeste stemmen gelden.
En kijk eens naar de andere kant. Ga er eens gemakshalve vanuit dat deze vluchtelingen gewoon slachtoffers zijn en niet komen om jou je huis uit te jagen. Zouden ze daadwerkelijk ook iets toevoegen? Ja de banenmarkt is nog steeds flinterdun maar vooral voor de arme en lager geschoolde klasse (iets wat ook alleen maar erger zal worden) Door de uitkleding van ons onderwijs wat bijna onbetaalbaar wordt, voor de slimme zoon wiens vader bouwvakker was en moeder huisvrouw. Want deze slimme zoon kan enkel geld lenen voor zijn studie en is na zijn studie de komende 10 jaar bezig met terugbetalen inclusief rente. Wie wordt daar rijker van? De overheid inderdaad en ook nog eens dubbelop. Geschoolde mensen helpen de economie en het geld dat je ze leent komt dus niet enkel in rente terug maar ook nog eens in productiviteit. Op dat vlak liggen er nog steeds banen die steeds minder ingevuld worden omdat onze regering ons steeds verder uitkleed en daarmee een duidelijk onderscheid maakt tussen wie zich wel en wie zich niet een studie kan veroorloven.

Stel je voor: het kost je 5000 Euro om jezelf en je gezin te laten overleven en je neemt daarbij het risico dat je hele gezin wellicht sterft tijdens de reis. Hoeveel van die mensen hebben überhaupt 5000 Euro? 95% kan de oversteek helemaal niet betalen en zitten vast in Turkije, Libanon en andere landen waar ze weliswaar niet gebombardeerd worden maar waar ze ook geen leven hebben. Wij gaan op vakantie met tent of caravan om tot rust te komen. Deze 95% kent enkel overleven in barre omstandigheden en de wens om beter. Een wens die elk wezen op aarde heeft.

Wat voor mensen zijn dit dan? Een potentiële slachter? Of een ingenieur die in betere tijden (voordat de bommen vielen) een goede boterham verdiende. Een ingenieur die bij de NS hard nodig is omdat er in Nederland steeds minder ingenieurs hun studie kunnen betalen tenzij je tot die 1% van de wereldbevolking behoort natuurlijk, maar die studeren niet voor ingenieur, nee die genieten van hun geld of studeren voor bestuurder of politicus zodat ze bij die 1% kunnen blijven. Een profiteur of iemand die je kijk op de wereld kan vergroten. Die je kan vertellen hoe mooi het ooit was in Syrië met zijn enorme rijkdom aan eeuwenoude historie? Iemand die je kind iets meer van de wereld kan laten zien. Is dat waar je bang voor bent? Daarnaast neemt het geboortecijfer in Nederland nog steeds af en kunnen we beter opleiden en heel goed gebruiken om de economie draaiende en gezond te houden.
Nee, je zou bang kunnen zijn dat er binnen die groep mensen ook mensen zitten met verkeerde bedoelingen. En ja die zullen er vast wel tussen zitten. Net zo goed als dat de vluchtelingen niet de schuld zijn van de uitkleding van ons sociaal stelsel en dit ook niet zullen beïnvloeden, zijn zij het ook niet schuld dat er een groep slachters rondloopt. Zijn zij het ook niet die vaten-bommen op steden gooien en zijn zij het ook niet die zelf aan het gewapend verzet meedoen. Maar zijn dat schijnbaar wel degene die volgens een minderheid (gelukkig) maar moeten blijven en sterven waar ze zitten, die moeten verzuipen terwijl ze vluchten en geen menselijke behandeling verdienen. Wat hebben deze onschuldigen gedaan om zo aangesproken te worden? Wat zou er dan met je moeten gebeuren voor je op een beetje sympathie mag rekenen?

Dus grenzen dicht voor miljoenen om een paar 100 slachters tegen te houden. Miljoenen laten sterven zodat men zichzelf veilig waant. Damn mensen, denk eens na. Er was geen vluchtelingenstroom toen de vliegtuigen zich in de Twin-Towers stortten, er was geen vluchtelingenstroom toen in Bali een discotheek werd opgeblazen. Als ze je willen pakken, pakken ze je, zo simpel is het. Er is vast wel een overtuigd IS-er te vinden die voor vluchteling kan doorgaan. Maar net zo makkelijk pakt deze IS-er het vliegtuig, koopt een huis in Nederland en start een bedrijf waarin hij 5 jaar lang mensen aan het werk helpt totdat niemand in hem meer een gevaar ziet. vervolgens loopt hij het SABICS terrein in Geleen op omdat hij daar overleg heeft en baast zichzelf op naast de blauwzuur-fabriek. Eigenlijk zou je helemaal niemand uit een land als Syrië moeten binnenlaten, ook niet als toerist, ook niet als ondernemer. Eigenlijk zou je een muur als in Berlijn moeten bouwen. Maar hey je mag er ook niet uit he? Want wie zegt dat je niet tijdens je vakantie in Egypte wordt overgehaald om in Nederland een aanslag te plegen op al die ongelovigen? Nee dat kunnen we niet hebben, dan blijf je beter binnen de hekken. TOCH?

Wat gebeurd er trouwens als het iemand lukt om een bevolkingsgroep of geloof aan te wijzen als schuldigen van onze zogenaamde misère? Oh wacht dat is al eens eerder gebeurd toch?
Ik kreeg vanochtend een reactie waarin werd gesteld dat ik ze dan maar in mijn eigen tuin moest opvangen. Dat ze beter af waren in kleinschalige opvang zodat ze beter zouden kunnen integreren. Dat ik zelf maar met de trauma’s van deze mensen moest dealen, dan zou ik wel anders piepen zeker. Natuurlijk hebben deze mensen trauma’s. Als je dagelijks wordt gebombardeerd door je eigen regering terwijl er aan de andere kant tegenstanders van diezelfde regering ook met bommen en granaten gooien terwijl tegelijkertijd een stel idioten die werkelijk menen een goddelijk doel te hebben, iedereen afslacht die het niet met hun eens is. Wie kan je dan nog vertrouwen? Natuurlijk dienen die mensen met hun trauma’s geholpen te worden. Zet die mensen in een andere vijandige omgeving waar ze weliswaar niet vermoord worden maar slechts gedoogd. Waar iemand staat te roepen dat je maar terug moet naar je eigen land. Terug naar de moorden, armoede en totale onzekerheid. Dan weet je dat degene die staat te roepen geen ene sjoege heeft van wat ze iemand toewensen.

Ik hoor vaker dingen waarvan mensen zeggen dat ze het elkaar niet toewensen maar niets komt in de buurt bij wat deze mensen meemaken. Nederlanders hebben de naam tolerant te zijn maar schijnbaar alleen naar hun eigen volk. Een heerlijke voedingsbodem voor mannen als meneer Wilders die hierop hun zwarte zaad gooien om haat te oogsten.

Als er voor mij iemand staat die zoveel heeft meegemaakt als wat deze mensen meegemaakt hebben dan verdient deze man vrouw of kind mijn hulp en niet mijn hoon. Ja ik laat mijn kinderen ABSOLUUT op straat spelen. Want mijn kinderen zijn weliswaar in dit land geboren maar verdienen het om te weten wat er buiten onze landsgrenzen gebeurt. Verder gun ik mijn kind de verrijking om te ontdekken. Ontdekken hoe andere mensen denken, ontdekken hoe andere mensen eten, ontdekken hoe het er buiten onze tuin uitziet. Leren van ervaringen van anderen en erachter komen dat Nederland niet de wereld is. Erachter komen dat een ander helpen niet gebonden dient te zijn aan waar die ander vandaan komt maar die ander te helpen omdat die ander dat nodig heeft. Net zo goed als dat ik jaren geleden een actie onder fotografen op gang hielp om een collega te steunen (John Smeets) die door beduveld te worden door een organisatie alles verloor. Voor mij deed het er niet toe of John blank of donker was. Of John Nederlands of Frans sprak (ook al had ik dan steeds een vertaler nodig gehad). Wat er toe deed was dat John dit niet verdiende. Dat ik wist dat als we met zijn allen hielpen hij daadwerkelijk geholpen zou worden. Dat we voor elkaar konden krijgen wat ik in mijn eentje niet kon doen. Omdat John het nodig had maar VOORAL omdat ik hoop dat als ik het nodig zou hebben men mij ook zou helpen.

En dat is gebeurd toen Peter Meijer een deel van mijn etalage huurde met een kerstwens foto. Dat deed Peter niet omdat hij hoopte daar zelf beter van te worden. Peter werd er beter van omdat hij mijn dank en waardering kreeg en waarschijnlijk hoopte dat als hij zelf in zo’n situatie zou zitten ook hulp zou krijgen. Dat noemt men humanitair.

Dus gaan we met zijn allen een bevolkingsgroep verwensen of zetten we onze schouders eronder en onze angst opzij en realiseren we dat iedereen een leven verdiend omdat je niet kan bepalen waar je geboren wordt. Omdat we zelf ook zouden hopen op een beetje humaniteit en een kans om te overleven en je kinderen betere omstandigheden te bieden dan diegene waarin je geboren bent. Mensen die dus enkel de pech hebben gehad om op de verkeerde plaats geboren te worden en slachtoffer worden van de haat en machtzucht van anderen. Wil je dan geholpen worden of verdien je dan de haat die door een groep tegenstanders hier op hun afkomt? Wens je dat je eigen kinderen toe? Of zou je zelf bereid zijn te sterven om dit te veranderen? Wil je in een wereld leven waarin je zelf niet meer bepaald wie je bent als mens maar waar dit voor je bepaald wordt omdat je een mens bent die op een bepaald stukje aarde geboren is? Dan komt de tegenwerping dat deze mensen worden opgevoed en geschoold onder een totalitair regime en dat ze daardoor getekend zullen zijn. Dat ze daardoor vrouwenverkrachters, asocialen en potentieel gevaarlijk zijn.

Het echte gevaar dat zijn we zelf. Zodra we geloven dat onze misère de schuld is van een bevolkingsgroep. Zodra dat gebeurd zullen we alles accepteren om deze groep hun leven te ontzien. Je zet ze namelijk allemaal bij elkaar, een dik hek eromheen en laat ze er enkel uit om bijvoorbeeld voor ons huizen te bouwen zonder verdere beloning dan dat je mag overleven op net genoeg eten en geld om niet te sterven. En als het er teveel worden? Nou dan laat je er toch een paar verdwijnen, ze verdienen het toch niet om te leven tenzij ze productief zijn zonder dat het ons iets kost. Maar dan dient dat wel efficiënt te gebeuren en moet je het risico verkleinen dat mensen met een beetje breder zicht zich hiertegen verzetten. Hoe doe je dat? Hoe overtuig je die groep die ziet dat dit niet kan, dat je geen tweede Adolf wenst mee te maken. Zorg dat deze groep constant onder druk staat en maak ze, als ze niet luisteren gelijk aan de vluchteling die je liever kwijt dan rijk bent. Zet er gewoon een tweede groep naast die het leven ook niet waard zijn en ruim die ook maar op. In 40-45 begon het met de joden maar al snel werden het ook de zigeuners, de homo’s en iedereen die blank was. Maar hey, zolang ik me maar veilig waan en zolang ik mijn mond maar niet open doe en daarmee het risico loop dezelfde behandeling te krijgen. leuk he, die angst? Angst die je zelf hebt naar deze groep.

Dat wat ik hierboven schilder is dichterbij dan je denkt en zal enkel reëler worden als we stoppen met humanitair zijn en beginnen met schuldigen zoeken binnen een onschuldige groep. dat gebeurd wanneer we bepaalde angsten projecteren op een groep zonder je af te vragen wat ze je überhaupt hebben aangedaan.
Stem lekker PVV met zijn allen en we hebben onze blonde god die ons voert met angst en verteld hoe we die angst kunnen uitroeien. Dan zijn het geen mensen meer die je uitroeit maar dan is het angst die je probeert uit te roeien. Wil je niet beter zijn dan dat? Of wil je ook de slachter worden waarvoor je bang bent, omdat je bang bent dat je zelf geslacht wordt?

DENK, maar denk vooral breder dan het kader wat je gevoerd wordt en klakkeloos aanneemt als zijnde de waarheid. Denk voor jezelf en laat niet anderen bepalen wat je zou moeten denken door klakkeloos de berichten en filmpjes te geloven die je bewijzen dat je gelijk hebt ook bang te zijn. Is je buurman echt een klootzak omdat ik dat vind of zit er meer achter het feit dat ik hem een klootzak vind? Denk vooruit en probeer kritisch te zijn op jezelf.
Ik ben dat zeker, want dat verdien ik. Net zo goed als dat ik open sta voor de angst die er heerst dat de ver van mijn bed show straks naast mijn bed staat. Maar ik vraag me wel af hoe gegrond die angst is en waarop deze gestoeld is en zet dat af tegen wat een mens als mens verdient. Er waart een prachtig gedicht op fb die dit heel mooi verwoord: en een gedicht dat dit al verwoordde over een situatie waarin we met zijn allen al in gezeten hebben.

Bang
Jij bent bang.
Ik ben bang.
Jij bent bang om dood te gaan in de oorlog in jouw land. Ik ben bang dat je die oorlog meeneemt naar het mijne.
Jij bent bang dat de grenzen voor je neus zullen worden gesloten.
Ik ben bang dat er veel mensen met verkeerde bedoelingen hier naar toe komen.
Jij bent bang dat je niet welkom bent in Europa.
Ik ben bang jij mijn cultuur niet zult begrijpen.
Jij bent bang dat je nooit meer terug naar je huis kunt.
Ik ben bang dat je nooit meer terug naar huis wilt.
Jij bent bang dat wij je niet willen helpen.
Ik ben bang dat jij de hulp niet zult waarderen.
Jij wilt vast niet dat ik bang ben.
Ik wil ook niet dat jij bang bent.
Laten we er dan samen voor zorgen dat onze angsten ongegrond zijn.

– Sandra Gorwill

Toen de nazi’s de communisten arresteerden, heb ik gezwegen;
ik was immers geen communist.
Toen ze de sociaaldemocraten gevangenzetten, heb ik gezwegen;
ik was immers geen sociaaldemocraat.
Toen ze de vakbondsleden kwamen halen, heb ik niet geprotesteerd;
ik was immers geen vakbondslid.
Toen ze de Joden opsloten, heb ik niet geprotesteerd;
ik was immers geen Jood.
Toen ze mij kwamen halen
was er niemand meer, die nog protesteren kon.

– Martin Niemoller

En tenslotte wil ik deze blog beëindigen met enkel woorden van Malala Yousafzai die een kogel door het hoofd kreeg en dit overleefde omdat ze zich uitsprak voor beter onderwijs van vrouwen.
*We beseffen pas hoe belangrijk onze stem is wanneer we het zwijgen worden opgelegd
*Ik zei tegen mezelf: ‘Malala, je hebt de dood al in de ogen gekeken. Dit is je tweede leven. Wees niet bang. Want als je bang bent, kan je niet vooruitgaan’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.