serene portretfoto van meisje tijdens studioshoot

Hoe kan ik uit 100 foto’s selecteren?

In onze blog van 13 december beloofden we dieper in te gaan op het hoe selecteren van je eigen foto’s.

Beste tip: Luister naar je gevoel en let op je eerste indruk die een foto op je heeft. Zo’n eerste indruk kan bijvoorbeeld zijn dat het je emotioneel raakt of dat je in de lach schiet. Dat zijn sowieso potentiële kandidaten om je keuze uit te maken. De foto brengt de boodschap over en dat houdt automatisch in, dat je weet dat wat je ziet ook echt is. Afhankelijk van de achtergrond, anderen hetzelfde gaan ervaren als jou.

portretfoto van kind in de natuur in rekem

Heb je dus moeite met selecteren? Dan is het een goed idee om eerst eens door je foto’s te bladeren en die nummers te noteren die er direct voor je uitspringen en van daaruit je uiteindelijke selectie maken. Wil je de foto’s enkel ter herinnering, in een album plakken, dan volstaan de kleinere formaten.

Wil je een foto aan de muur, lees dan de volgende tips:

Welke foto? Een inkoppertje; selecteer de mooiste foto’s die jou het beste gevoel geven. Dat hoeft niet altijd die lachende foto te zijn. We zien regelmatig dat de meest rustige foto wordt uitgekozen. De beelden zoals omschreven in onze blog Mindless Emotions is één van de meest geselecteerde beelden voor groter aan de muur.

hondenshoot samen met loveshoot in de natuur

Hoe groot?
Het uiteindelijke formaat is natuurlijk afhankelijk van de plek waar de foto komt te hangen. Als ons gevraagd wordt om advies, geven we aan niet kleiner te gaan dan 60 x 40 cm. Ga je kleiner dan is het zaak om het op een niet te kale grote muur te hangen maar het met andere beelden te combineren, een fotohoek waarin je regelmatig je beelden kan vervangen is altijd een fris idee.

Groter is beter, een cliché dat in dit geval zeker opgaat. We zien onze beelden het liefst op 2 meter hoogte maar daar is, ook ons huis, niet groot genoeg voor. 90 x 60 cm is het populairste formaat. Wel vinden we, is de mooiste foto aan de muur een vaak mooiere herinnering dan 20 kleine foto’s in een album. Dat album haal je lang niet bij iedereen uit de kast.

Lees onze Beste tip, hierboven nog maar eens door. De foto aan de muur wordt door je bezoek gezien, je hoeft dus niet je album direct te pakken. De reactie is vaak hetzelfde, namelijk de emotie die je er zelf ook al bij hebt ervaren. Heb je daarnaast ook nog een aantal foto’s in een album dan heb je, als iemand op je foto aan de muur reageert, direct een gelegenheid om het album naar boven te halen en de rest te laten zien waar je ook trots op bent.

portretfoto van meisje tijdens buitenshoot

Welk materiaal dien je te selecteren?

In de fotostudio kunnen we je alle materialen laten zien. Wil je zelf bepalen dan bieden wij hiervoor een digitale afdrukversie aan waarmee je vrije keuze hebt van waar en waarop je het laat printen. Ons advies: Xpozer; een print op een 0.17 mm dunne sterke folie welke aan de achterzijde opgespannen wordt. De dunne folie zorgt voor een haarscherpe print vol detail in een strakke moderne uitvoering. (klik op Xpozer om te zien hoe dit materiaal eruit ziet en geleverd word)

Zijn er nog vragen?

Stel ze gerust in onze besloten facebook groep.

In volgende blogs gaan we dieper in op het onderscheid van de professional met de plezierfotograaf met daarin de nodige tips om je eigen fotografie naar een hoger plan te tillen. Heb je zelf vragen of ideeën, wil je wat van ons weten?  Stuur ons gerust een mailtje, we helpen je graag.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.