serene portretfoto van meisje tijdens studioshoot

Hoe kies ik uit 100 foto’s?

In onze blog van 13 december belichtten we het hoe en wat van onze pre-selectie en beloofden we ook dieper in te gaan op het hoe selecteren van je eigen foto’s.

Beste tip: Luister naar je gevoel en let op je eerste indruk die een foto op je heeft. Zo’n eerste indruk kan bijvoorbeeld zijn dat het je emotioneel raakt of dat je in de lach schiet. Dat zijn sowieso potentiële kandidaten om je keuze uit te maken. De foto brengt de boodschap over en dat houdt automatisch in dat je weet dat wat je ziet ook echt is en dat, afhankelijk van de achtergrond, anderen hetzelfde gaan ervaren als jou.

Heb je dus moeite met kiezen? Dan is het een goed idee om eerst eens door je foto’s te bladeren en die nummers te noteren die er direct voor je uitspringen en van daaruit je uiteindelijke selectie maken. Wil je de foto’s enkel ter herinnering, in een album plakken, dan volstaan de kleinere formaten.

Wil je er echter een aan de muur dan geven we de volgende tips:


Welke foto? Een inkoppertje; kies de mooiste foto’s die jou het beste gevoel geven. Dat hoeft niet altijd die lachende foto te zijn. We zien heel vaak bijvoorbeeld dat de meest rustige foto wordt uitgekozen. De beelden zoals omschreven in onze blog Mindless Emotions is een van de meest gekozen beelden voor groter op de muur.

hondenshoot samen met loveshoot in de natuur

Hoe groot?
Het uiteindelijke formaat is natuurlijk afhankelijk van de plek waar deze komt te hangen. Als ons gevraagd wordt om advies, geven we aan niet kleiner te gaan dan 60 x 40 cm. Ga je kleiner dan is het zaak om het op een niet te kale grote muur te hangen maar het met andere beelden te combineren, een fotohoek waarin je regelmatig je beelden kan vervangen is altijd een fris idee.

Groter is beter, een cliché dat in dit geval zeker opgaat. Ik zie mijn beelden het liefst op 2 meter hoogte maar daar is, ook mijn huis, niet groot genoeg voor. 90 x 60 cm is het populairste formaat. Wel vinden we, is de mooiste foto aan de muur een vaak mooiere herinnering dan 20 kleine foto’s in een album. Dat album haal je lang niet bij iedereen uit de kast, je wil immers ook niet als verwaand overkomen. Maakt die grote foto aan de muur je dan niet verwaand? Niet als je de juiste keuze hebt gemaakt.

Lees onze Beste tip, hierboven nog maar eens door. De foto aan de muur wordt door je bezoek gezien, je hoeft dus niet je album boven te halen. De reactie is vaak hetzelfde, namelijk de emotie die je er zelf ook al bij ervoer. Heb je daarnaast ook nog een aantal foto’s in een album dan heb je, als iemand op je foto aan de muur reageert, direct een gelegenheid om het album naar boven te halen en de rest te laten zien waar je ook trots op bent.

portretfoto van meisje tijdens buitenshoot

Welk materiaal? In de fotostudio kunnen we je alle materialen laten zien. Wil je zelf bepalen dan bieden wij hiervoor een digitale afdrukversie aan waarmee je vrije keuze hebt van waar en waarop je het laat printen. Ons advies: Xpozer; een print op een 0.17 mm dunne sterke folie welke aan de achterzijde opgespannen wordt. De dunne folie zorgt voor een haarscherpe print vol detail in een strakke moderne uitvoering. (klik op Xpozer om te zien hoe dit materiaal eruit ziet en geleverd word)

In volgende blogs gaan we dieper in op het onderscheid van de professional met de plezierfotograaf met daarin de nodige tips om je eigen fotografie naar een hoger plan te tillen. Heb je zelf vragen of ideeën, wil je wat van ons weten?  Stuur ons gerust een mailtje, we helpen je graag.

Vond je dit interessant en wil je ons volgen? Dan kan dat hier:

Facebook

Instagram studio // Instagram buiten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *